28. jaanuar 2018

Sidrunitäidise ja -glasuuriga sidrunikeeksid


Minu erilised lemmikud on kõikvõimalikud sidrunikoogid - keeksid, muffinid, tassikoogid, sidruniruudud. Ja toorjuustukoogid. Ja šokolaadikoogid. Ja marjapirukad. Ja pannkoogid. Ja kõiksugu muud koogid. Aga hetkel sidrunikookidest. Viimati Cupcake Stationist tassikooke ostes selgus, et nende sidrunitassikad pole nii sidrunilised kui ma oodanud oleks ning võtsin asja ise käsile. Ettekujutuses pisike pehme sidrunikeeks, kaetud rohke koheva sidruniglasuuriga ning täidetud mõnusalt hapuka sidrunivõidega.

Keekside jaoks läheb vaja:
1 tass õli
3 muna
1,3 tassi piima
1,5 spl sidrunimahla
2 spl riivitud sidrunikoort
1 tass suhkrut
2 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
soola

Sidrunivõide jaoks läheb vaja:
1 dl värskeltpressitud sidrunimahla
1 spl riivitud sidrunikoort
3 suurt muna
150 grammi peenikest suhkrut
100 grammi toasooja võid

Sidrunikreemi jaoks läheb vaja:
veerand tassi toasooja võid
100 grammi toasooja toorjuustu
2 tassi tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla
2 spl riivitud sidrunikoort



Alusta keekside küpsetamisest.
Sega õli, munad, piim, sidrunimahl ja -koor ning mikserda paar minutit. Sega omavahel suhkur, jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool ning lisa muna-sidrunisegule. Sega läbi ja jaga segu vormidesse. Pane umbes 2/3 ulatuses, siis kerkivad ilusti pealt ümaraks. Küpseta 170 kraadi juures 20-25 minutit.

Valmista sidrunivõie.
Selleks kuumuta väikeses potis 2-3 cm vett keemiseni.
Sega kuumakindlas kausis munad, suhkur ja sidrunimahl. Tõsta kauss kuuma vee kohale, nii et kausi põhi veega kokku ei puutuks. Kuumuta keskmisel kuumusel, vispliga pidevalt munasegu kloppides, kuni segu pakseneb (selleks kulub umbes 10 minutit).
Tõsta pott tulelt, vajadusel kurna segu läbi tiheda sõela. Sega hulka toasoojad võikuubikud ning riivitud sidrunikoor.
Jäta jahtuma. Sellest kogusest tuleb tunduvalt rohkem kui nende koogikeste jaoks vaja, nii, et saad hiljem ka näiteks võiküpsiste peale panna või otse lusikaga purgist süüa :)

Valmista sidrunikreem.
Sega või ja toorjuust ning vahusta neli minutit. Lisa suhkur, sidrunikoor ja -mahl ning sega ühtlaseks.

Kui keeksid on jahtunud, lõika igasse keskele nii ca ühe supilusika suurune auk ja täida see sidrunivõidega. Kaunista seejärel kreemiga ning pane kuni serveerimiseni jahedasse.

1 kommentaar: