6. veebruar 2012

Araabia köögi radadel: Saudi rahvusroog riisi ja lihaga


Veel enne vabariigi aastapäeva jõuab raamatulettidele Nele, Reelika ja minu koostöös sündinud kokaraamat "Araabia köögi radadel: Egiptuses ja Marokos".


Kabsa on Saudi Araabia rahvusroog, mida valmistatakse loomalihast, eriti lambast, ja basmatiriisist koos erinevate vürtsidega, kuid maitselt ei ole väga vürtsine. Traditsiooniliselt küpsetatakse liha maa sees augus, mis on pealt kinni kaetud, kuid tänapäeval ka tavalisel pliidil potis. Populaarne ka Pärsia lahe äärsetes riikides ja ka neis Egiptuse peredes, kes ise Saudis elanud või töötanud.

Siinne kabsa on liha ja ümarateralise riisiga variant, värskest kokaraamatust leiad kana ja basmatiriisiga versiooni.


Vaja läheb:
½ kg veise- või lambaliha kondiga tükki
2 spl õli
1 sibul, sektoriteks lõigatud
3 loorberilehte
10 pipratera
5 kardemoniseemet
1 ½ spl soola

3 ½ tassi lihapuljongit

2 tassi riisi, pestud ja vees leotatud

2 spl õli
½ sibulat, hakitud
1 tomat, hakitud
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl kurkumit
½ jahvatatud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kardemoni
1 kuivatatud laimipoolik
4 nelgitera
2 väiksemat kaneelikoore tükki
1 loorberileht
3 vürtspipart
3 kardemoniseemet

Lõika liha suuremateks kuubikuteks. Prae 2 supilusikatäies õlis sibulasektorid, tõsta peale lihatükid ja pruunista. Vala üle kuuma veega, lisa loorberilehed, pipraterad, kardemoniseemned ja sool ning keeda umbes 1-2 tundi kuni liha on pehme, tõsta liha potist taldrikule ja kurna puljong eraldi kaussi.

Pruunista õlis hakitud sibul, kuni sibul on kergelt kuldne ja lisa tomatikuubikud, sega ja kuumuta veel veidi. Lisa segule jahvatatud vürtsköömned, kurkum, jahvatatud muskaatpähkel ja jahvatatud koriander, sega ja kuumuta veidi.
Vala peale 3 ½ tassi liha keetmisel tekkinud puljongit ja lase keema tõusta. Vala keevasse puljongisse 2 tassi vees leotatud basmatiriisi, millelt on vesi kurnatud, ja tõsta peale ka keedetud lihakuubikud, sega läbi ja lase keema tõusta. Lisa segule kuivatatud laimipoolik, nelgiterad, kaneelikoor, loorber, vürtspipar ja kardemoniseemned.
Keeda keskmisel tulel kuni puljong on riisi imendunud, umbes 10 minutit, tõsta riis püramiidilaadselt kuhja ja alanda kuumust ning hauta veel umbes 5 minutit, kuni riis on pehme.
Serveeri koos kurgi-jogurti-mündi salatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar