28. juuni 2011

Suvesalat värskest kartulist


Rabarbriga algab alati minu lemmikhooaeg aias. Lõputult imehäid kooke ja magustoite. Sellele järgnevad vahetult maasikad ning värsked kartulid.

Kerge suvise salati jaoks läheb vaja:
värsket kartulit
kirss- või ploomtomateid
mozzarellat
värskeid herneid
sibulat
tilli
muna
head oliiviõli
laimi
mett
soola
soovi korral tilk veiniäädikat


Keeda pisikesed värsked kartulid pehmeks. Poolita tomatid ja mozzarellakirsid. Haki sibul ja till. Kurna kartulid ning pane herned hetkeks kartulite juurde potti. Sega kõik koostisained kokku.

Valmista õlist, laimimahlast, meest, natukesest soolast ja veiniäädikast kaste ning sega salati hulka.

Pošeeri muna ning serveeri salat koos munaga.

Halvaa-rabarbrimuffinid maasikatega


Halvaa sobib suurepäraselt nii rabarbrite kui maasikatega. Muffinite sisse läksid nii hooaja viimased rabarbrid kui esimesed maasikad :)

12 muffini jaoks läheb vaja:
120 grammi võid
pulk india pähklitega halvaad
2 muna
1 spl vanilliekstrakti
400 ml jahu
1 spl küpsetuspulbrit
2 dl piima või koort
rabarbrit
maasikaid

Vahusta või purustatud halvaaga ning lisa vahustades ükshaaval munad ja vanilliekstrakt. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa taignale vaheldumisi piimaga.

Haki rabarber ning sega taigna hulka. Täida muffinivormid poolest saadik taignaga ning pista igasse vormi hakitud maasikaid. Täida vormid ülejäänud taignaga, kaunista iga muffin veel pealt pooliku maasikaga ning küpseta 180 kraadi juures ca 35 minutit.

hal

Koorene maasikatort toorjuustu ja ricottaga


Kui esimene isu on värsketest maasikatest täis söödud, siis liiguvad mõtted kooreste-vahuste magustoitude ja kookide suunas.

Vaja läheb:
biskviitpõhi kakaoga
750 grammi maasikaid
100 grammi toorjuustu
350 grammi kreemjat ricottat
400 grammi hapukoort
natuke suhkrut

põhja immutamiseks vastavalt soovile kas mahla, kohvi või kohvi ja konjakit

Lõika põhi kaheks või kolmeks ning immuta alumine kiht.

Haki 2/3 maasikatest. Viiluta ülejäänud maasikad (kaunistuseks).

Sega toorjuust suhkruga ning lisa ricotta ja hapukoor. Kõige viimasena sega hulka hakitud maasikad. Kata seguga biskviit ning korda seda vastavalt sellele, mitmeks kihiks põhja lõikasid. Kõige viimasena kata kook pealt ja külgedelt kreemiga ning kaunista maasikaviilude ja soovi korral hakitud šokolaadiga. Lase koogil serveerimiseni külmas seista.

Oasalat tuunikalaga


Kui ei ole jäänud aega poest läbi käia, siis tuleb õhtusöök teha kapis leiduvast. Ma üritan hoida varusid nii, et mu kappides leiduks muuhulgas alati tuunikala, liimaube (butter beans) ning laimi.

Vaja läheb:
purk liimaube (Marks & Spencerist saab häid ja orgaanilisi)
karp tuunikala vees
heda oliiviõli
värsket koriandrit
laimi

Sega oad tuunikalaga ja pane taldrikule. Kastme jaoks peenesta koriander ning sega laimimahla ja õliga. Vala kaste ubade ja tuunikala peale ning serveeri ciabattaga.

Vahtrasiirupine magustoit brie, pähklite, pirni ja kannikestega


Idee Maria köögist :) Kergelt valmiv, maitsev ja kaunilt suvine magustoit.

Vaja läheb:
kolmandik brie juustu
pool pirni
hakitud pähkleid
natuke vahtrasiirupit
kannikeseõisi

Viiluta juust ja pirn ning aseta taldrikule. Vala üle vahtrasiirupi, pähklite ja kannikeseõitega.

Karulaugurisotto


Enne karulauguhooaja lõppu jõudsin teha ka karulauguristottot.

Vaja läheb:
iga sööja kohta 100 grammi risottoriisi
võid
sibulat
puljongit
valget veini
parmesani
punt karulauku
jupp ingverit
oliiviõli
soola


Haki sibul ning prae võis kergelt klaasjaks. Lisa riis ning prae ka see klaasjaks, aga ära pruunista. Lisa pool pokaali valget veini ning kuumuta mõni minut kuni alkohol aurustub. Hakka kulbitäie kaupa puljongit lisama ning lase madalal kuumusel haududa kuni riis on peaaegu pehme.

Samal ajal püreesta karulauk ja ingver natukese oliiviõli ja valge veiniga. Maitsesta soolaga. Sega pesto risoto sisse, lase riisil veel hetk haududa, sega hulka ka riivitud parmesan ning serveeri.

7. juuni 2011

Magustoidud kreeka jogurtiga


Poodidesse on müügile jõudnud Poola päritolu tõeliselt mõnus ja kreemine maitsestamata kreeka jogurt. Olen seda viimastel päevadel söönud mitmetes erinevates variantides, lisades värskeid või kuivatatud marju, erinevaid pähkleid, vahtrasiirupit, brie juustu.

Pildilolev magustoit koosneb jogurtist, hakitud metsapähklitest ja natukesest vahtrasiirupist.


Jõhvikakama


Kuuma suveõhtusse sobiv kerge jook. Eriti kuuma ilmaga läheb arvesse isegi kerge õhtusöögina :)

Vaja läheb:
peotäis jõhvikaid või muid marju
kamajahu
suhkrut
külma keefiri

Püreesta marjad ning lisa kõik muud komponendid.

2. juuni 2011

Värske pasta tomati ja mozzarellaga


Ma ei olnud juba väga ammu teinud värsket pastat, mis üksvahe oli minu köögis väga sage külaline.

2-3 portsu värvilise pasta jaoks läheb vaja:
1,25 kl jahu
2 muna
1 spl oliiviõli
pool tl jahvatatud sandlipuud

Taigna valmistamiseks segatakse jahu sandlipuuga, pannakse jahusegu lauale, tehakse selle keskele süvend ning lüüakse süvendisse munad ja valatakse õli. Kahvliga hakatakse ettevaatlikult muna ja jahu omavahel segama. Kui taigen kahvliga tegutsemiseks liiga paks on, siis sõtkutakse taigen kätega valmis ning jäetakse pooleks tunniks seisma. Seejärel rullitakse ja lõigatakse taigen tagliatelleks käsitsi või masinaga.

Värske pasta keeb ca kaks minutit ning ei vaja keerulisi ega rammusaid kastmeid. Vala taldrikusse tõstetud pastale pisut head oliiviõli, keera paar keerdu musta pipart, lisa mõned poolikud kirsstomatid ja mozzarellat või parmesani.

Mahlane rabarbrikook


Kevadel tegin sama retsepti järgi banaani-kookospiimakooki. Kuna kook tuli täiesti suurepärane ning seda oli ka lihtne teha, siis otsustasin kevadisel rabarbriajal seda ka rabarbriga proovida. Tuli veelgi parem - rabarber andis hapukust ja mahlasust.

Vaja läheb:
2 munakollast
2 munavalget
1,25 kl suhkrut
150 gr võid
0,25 tl soola
1 tl pärmi
kolm rabarbrivart
suhkrut rabarbrite peale puistamiseks
0,5 kl rõõska koort
1,5 kl nisujahu

Mikserda munakollased, või, sool ja suhkur. Lahusta kuivpärm koores. Mikserda kordamööda muna-või segusse koort ja jahu. Lisa munavalged ja mikserda ühtlaseks taignaks. Haki rabarbrid tükkideks. Määri koogivorm võiga ja kata vormi põhi kolmandikuga rabarbrist. Raputa peale suhkrut. Vala pool taignast rabarbrite peale peale. Kata pind uuesti rabarbritega. Vala peale ülejäänud tainas, kõige peale rabarbrid ning vajuta rabarbreid sealjuures kergelt taigna sisse. Puista koogile suhkrut. Kata kook fooliumiga. Küpseta 200 kraadi juures 50 minutit kuni tund. Poole küpsetamise peal võta foolium ära.