11. jaanuar 2012

Martsipani-jõhvikakringel

Mõnusalt martsipanine kringel pistaatsiate ja hapukate jõhvikatega maitseb pidupäevaselt ja on oma heleda saia seest paistvate roheliste pähklite ja punaste marjadega ka silmale ilus vaadata :)

Vaja läheb:
250 ml piima
1 spl kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem muna
450-500 gr jahu
5 kupra jagu purustatud kardemoniseemneid
määrimiseks muna

200-300 gr martsipani
100 gr pehmet võid
200 gr jõhvikaid
tuhksuhkrut


Sega pärm natukese jahuga ning seejärel piimaga. Sega juurde umbes pool ülejäänud jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või.
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks.

Riivi külmkapikülm martsipan. Määri pehme või lahtirullitud kringlitaignale. Kata see riivitud martsipani, jõhvikate ja pistaatsiatega. Keera tainas rulli ja lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud kringel lahtiklopitud munaga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.Link
Valmis pärjale puista tuhksuhkrut.

Retsepti võtsin Ise tehtust. Hästi tehtust ja muutsin täidist endale pisut sobivamaks :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar