24. märts 2012

Brooklyni öine ahvatlus

Sünnipäevad annavad hea põhjuse teha mõnda kooki või torti, mida igapäevaselt ei teeks :) Ema sünnipäevaks sel aastal tegin kolm kooki, millest esimene on Koolibri koogiraamatust (leheküljelt 55:) pärit "šokolaadisõbra unelm" - Brooklyni öine ahvatlus. Minu meelest jäi kook pisut kuiv, seega võib põhjasid näiteks kohvi või apelsinimahlaga immutada. Või süüa rohke koorejäätisega nagu tegime meie :) Kreemi ma tegin pool kogust, sest muidu oleks kreemi olnud rohkem kui põhja. Kirja panen siia retsepti nii nagu ta originaalis oli ehk siis rohke kreemiga ;)

Vaja läheb:
100 gr pehmet võid
260 grammi suhkrut
2 muna
0,25 tl vanilliekstrakti
45 gr kakaopulbrit
0,75 tl küpsetuspulbrit
0,75 tl soodat
pisut soola
170 gr jahu
160 ml piima

Šokolaadikreem:
500 gr suhkrut
1 spl kuldset suhkrusiirupit
125 gr kakaopulbrit
200 gr maisijahu
85 gr tükeldatud võid
0,5 tl vanilliekstrakti


Kuumuta ahi 170 kraadini.

Vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja sega korralikult. Lisa vahustades vanilliekstrakt, kakaopulber, küpsetuspulber, sooda ja sool. Lisa pool jahust, seejärel kogu piim ja ülejäänud jahu. Vahusta korralikult, kuni kõik on hästi segunenud. Kalla taigen kolme, 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpseta eelsoojendatud ahjus 25-30 minutit. Tõsta seejärel jahtuma.

Šokolaadikreemi jaoks pane suhkur (ma kasutasin oma poole portsu jaoks ca 175 grammi suhkrut), siirup (kasutasin vahtrasiirupit, sest mul suhkrusiirupit ei ole kodus), kakaopulber ja 600 ml vett potti ning lase keskmisel kuumusel keema tõusta, segades aeg-ajalt vispliga. Sega maisijahu ca 200 ml veega, vispeldades pidevalt. Segu peaks olema vedela liimi konsistentsiga, vajadusel lisa veel pisut vett. Klopi maisijahusegu vähehaaval kakaosegusse keskmisel kuumusel. Lase uuesti keema tõusta, vispeldades kogu aeg ning keeda paar minutit kuni segu on üsna paks. Võta tulelt ja lisa vanilliekstrakt ja või ning sega läbi. Vala kaussi, kata kilega ning lase seista külmas kuni kreem on tardunud.

Lõika ühelt koogilt õhuke kiht maha ning jahvata köögikombainis peeneks puruks. Aseta üks põhi koogialusele ja kata neljandikuga kreemist. Aseta teine põhi selle peale ning kata ka see neljandikuga kreemist. Lisa viimane kiht ning kata kook pealt ja külgedelt kreemiga. Raputa peale koogipuru ning hoia enne serveerimist kaks tundi külmas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar