13. juuni 2013

Beseekattega mandline rabarbrikook


Kuigi mu lemmikkookide hulka kuulub ka terve rida toorkooke, ei suuda ma siiski vastu panna klassikalistele, rohke või ja kõige muu heaga tehtud kookidele. Ja selles koogis on kõike: kohev ja mahlane põhi, mis on kaetud hapukate rabarbrite ja mandlitükkidega ning kõige peal krõbe beseekiht. Kook on vastupandamatu nii kuumalt kui külmalt.

Vaja läheb:
2 muna
3 munakollast
120 grammi suhkrut
150 grammi jahu (võtsin pooleks nisu- ja odrajahu, aga võib kasutada ka ainult nisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
200 grammi hapukoort
50 grammi sulavõid
1 liiter hakitud rabarbrit
50 grammi hakitud mandleid
3 munavalget
1,5 dl suhkrut 


Kuumuta ahi 225 kraadini.

Vahusta munad ja munakollased 120 grammi suhkruga kohevaks vahuks. Sega jahu, küpsetuspulber ja vanill omavahel. Lisa kuivained, hapukoor ja jahtunud sulavõi vaheldumisi munavahule ning sega korralikult läbi. Vala tainas ahjupaberiga kaetud vormi (ca 20x30 cm) ning kata poolega rabarbritükkidest. Pane põhi ahju ja küpseta vähemalt viis minutit, kuni valmistad ette besee ning põhi on ilusti kerkinud ja pealt ka pisut küpsema hakanud. Kui põhi on liiga vedel, siis ta ei küpse hiljem beseekihi all korralikult läbi.

Sega ülejäänud rabarbrite hulka mandlitükid. Vahusta munad tugevaks vahuks ning lisa edasi vahustades kolmes jaos suhkur. Sega kolmandik vahust rabarbri-mandlisegu hulka.

Võta eelküpsenud põhi ahjust välja, alanda ahju kuumus 175 kraadini ning kata põhi rabarbriseguga. Kõige peale määri ülejäänud munavaht. Mina puistasin besee peale veel suhkrukristalle. Pane kook uuesti ahju ning küpseta 175 kraadi juures alumisel siinil ca 20 minutit kuni besee on kergelt kuldne. 

3 kommentaari:

  1. proovisin ka. mul kahjuks 20x30 vormi ei olnud, tegin väiksemasse. Tundus,et põhjaosa tuli veidi liiga paks, aga muidu oli täitsa hea :) ei tea, kas mandleid tasuks ka enne röstida?

    VastaKustuta
  2. Põhjaosa tuli isegi minu suurde vormi päris paks :) Aga asja tasakaalustasid rabarbritükid, mis sinna eelküpsetamise ajal osaliselt sisse vajusid.

    Mina ei röstinud, nad andsid niigi mõnusa martsipanise maitse. Aga vabalt võib proovida. Või siis jätta mandlitükid ära ja puistata beseekatte peale mandlilaaste. Need küpsevad ka mõnusalt krõbedaks.

    VastaKustuta
  3. Ma proovisin ka ära. Ka minul tuli põhjaosa paks, aga küpses ilusti läbi ja on väga maitsev.
    Ma panin ka mandlilaaste, aga pean tunnistama, et ma pole veel aru saanud, kas või mis maitse neil üldse on :) Äkki võikski järgmine kord martsipani ennast juurde riivida?! Kõlab päris huvitavalt.

    VastaKustuta